Εκπαιδευτική επίσκεψη 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στην Ισπανία

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στα πλαίσια του    προγράμματος Εrasmus + με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό» επισκέφθηκε  το συνεργαζόμενο σχολείο INS Pineda de Mar στην πόλη Pineda de Mar της Ισπανίας, το οποίο  είχαμε φιλοξενήσει το  Μάρτιο του 2022.  Η υποδοχή  που μας επιφύλαξε το ισπανικό σχολείο ήταν ιδιαίτερα θερμή.  Στο ζεστό καλωσόρισμα συνετέλεσε και η χορωδία του σχολείου που προς τιμή μας εκτέλεσε ανάμεσα σε άλλα τραγούδια και το τραγούδι του Χατζηδάκη τα παιδιά του Πειραιά στα ελληνικά. Ξεναγηθήκαμε στο σχολείο, και εντυπωσιαστήκαμε από τις υποδομές του και τη χρηματοδότηση του. Κάθε αίθουσα ήταν εξοπλισμένη με διαδραστικούς πίνακες τελευταίας τεχνολογίας, τα μαθήματα γινόταν αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ, οι χώροι και τα θρανία  ήταν σε άριστη κατάσταση, υπήρχαν εργαστήρια βιωματικά που προσέφεραν  γνώσεις στη φωτογραφία, στην επεξεργασία  βίντεο, στη  Γεωπονική. Το σχολείο είχε θερμοκήπιο, λαχανόκηπο, παρτέρια με καλλωπιστικά, συστήματα άρδευσης και μέτρησης των συνθηκών υγρασίας  και σύστασης του εδάφους με σκοπό την  εξοικονόμηση νερού. Παρακολουθήσαμε εργαστήριο πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα, με διασταύρωση, μας εξήγησαν τρόπους παραγωγής υβριδικών φυτών,- γνώσεις πολύ ενδιαφέρουσες που δίνονταν με βιωματικό τρόπο.


               Άλλο ένα εργαστήριο ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους μαθητές ήταν η επεξεργασία βίντεο με το πρόγραμμα   Adobe Premiere. Η αντιπροσωπεία μας ξεναγήθηκε στη μικρή όμορφη πόλη της Pineda de Mar  και έγινε δεκτή στο δημαρχείο, όπου μας καλωσόρισε θερμά ο δήμαρχος της πόλης, μας μίλησε για την περιοχή, τις οικονομικές ασχολίες των κατοίκων και το κοινωνικό έργο του δήμου και χάρισε αναμνηστικά δώρα σε όλους μας.


               Οι καθηγητές του σχολείου ετοίμασαν για μας ένα παραδοσιακό γεύμα στο προαύλιο του σχολείου, όπου μαγειρέψαμε όλοι μαζί παέγια  και τοπικές λιχουδιές, ενώ δοκιμάσαμε και τις φράουλες που παράγονται στην περιοχή.


               Την Τετάρτη επισκεφτήκαμε μεγάλο φυτώριο   που ειδικεύεται στην παραγωγή καλλωπιστικών φυτών με οικολογικό τρόπο. Χρησιμοποιούνται γεωύφασμα για διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βρόχινο  νερό που συνέλεγαν σε δεξαμενές για την άρδευση. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την εμπορική έκθεση του φυτωρίου όπου εντυπωσιαστήκαμε  από την ποικιλία των προσφερόμενων φυτών και κυρίως από τα παχύφυτα και τα τροπικά φυτά  τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω του κλίματος. Συνεχίσαμε με  επίσκεψη σε Λύκειο με αγροτικό προσανατολισμό όπου ξεναγηθήκαμε στο αγρόκτημα που καλλιεργούν οι μαθητές με οικολογικές μεθόδους αποκλειστικά, οι οποίες  στόχο έχουν, μέσω της μίμησης της φύσης να παράγουν τροφή χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα και με εξοικονόμηση νερού. Ήταν αξιοθαύμαστος, ο σεβασμός στη φύση και η κατανόηση των μηχανισμών του οικοσυστήματος που όταν ισορροπεί το κάθε είδος- από τα αγριόχορτα έως τα έντομα και η βιοποικιλία συντελούν στην αύξηση της Αγροτικής παραγωγής με μη παρεμβατικό τρόπο.

 

.
              Εκτός από τις δραστηριότητες, που συνδέονταν αποκλειστικά με τους στόχους και τη θεματολογία του προγράμματος, έγιναν και αρκετές εξορμήσεις με καθαρά πολιτιστικό περιεχόμενο. Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν  το Camp Nou ,το γήπεδο της Μπαρτσελόνα, τη Sagrada Familia, την Perdera ,την Casa Bajio, την εβραϊκή λαϊκή συνοικία.. Στη Tossa de Mar περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια του ιστορικού κέντρου και στο πειρατικό κάστρο που ήταν χτισμένο στην άκρη της θάλασσας. Στη Γιρόνα  είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο τοπικό φεστιβάλ λουλουδιών. Η πόλη έχει έντονα μεσαιωνικό χρώμα,. μεγάλη τουριστική κίνηση. Η ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη στο μουσείο κινηματογράφου, όπου γνωρίσαμε την ιστορία της έβδομης τέχνης από το Θέατρο Σκιών μέχρι τις πρώτες μηχανές σκοτεινούς θαλάμους που αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα, πριν τους αδελφούς  Λουμιέρ. Στο τέλος τα παιδιά διάλεξαν κοστούμια, έκαναν μακιγιάζ, έγραψαν σενάριο και υποδύθηκαν ρόλους  σε μία μικρή ιστοριούλα Βωβού κινηματογράφου.  Τα φιλμάκια θα υποβληθούν σε επεξεργασία   από το μουσείο κινηματογράφου και θα σταλούν στο email του σχολείου.


              Επιστρέψαμε στην Ελλάδα γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις, ενθουσιασμένοι από τη ζεστασιά και την αγάπη του καθηγητών και μαθητών του σχολείου που μας φιλοξένησε και με τη βεβαιότητα ότι θα ξαναδούμε τους νέους φίλους μας στο Μάρτιο του 2023κατά  την νέα  επίσκεψή τους στο σχολείο μας. Και όπως είπε και ένας συμμαθητής μας στο δρόμο της επιστροφής¨ «είναι πλούσιος ο άνθρωπος  όχι όταν έχει λεφτά αλλά όταν έχει  φίλους.»

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr