ΚΠΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ: Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Δυο μαθήτριες αφηγούνται – Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Η εκδρομή ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας στον Ίμερο, όπου η κυρία Κυνδελέρου Δάφνη, υπεύθυνη του ΚΠΕ, μας ενημέρωσε για τους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων πριν από πολλά χρόνια, για τα μονοπάτια που υπήρχαν αλλά επίσης και για αθλητικές δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία και ορειβασία, καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για το κάθε ένα. Επιπλέον μας έδωσε οδηγίες για την δραστηριότητα-παιχνίδι που θα ακολουθούσε στο χωριό της Μαρώνειας.

Έπειτα, μεταφερθήκαμε με το λεωφορείο στη κεντρική πλατεία της Μαρώνειας από όπου θα ξεκινούσε το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού».  Έτσι, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Η κάθε μια είχε μια πυξίδα κι έναν χάρτη με γρίφους. Είχε τα «λαγωνικά» της, αυτούς που μετρούσαν βήματα … Σκοπός της κάθε ομάδας ήταν να προσανατολιστεί με τη βοήθεια της πυξίδας και με τον χάρτη να βρει τις κρυμμένες κάρτες και να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν  στη Μαρώνεια. Όποια ομάδα έβρισκε όλες τις κάρτες και απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις θα ήταν η νικήτρια. Κάθε ομάδα συνοδευόταν από μια καθηγήτρια, η πρώτη από την κυρία Σαλπιγγίδου Άννα, η δεύτερη από την κυρία Στεργίου Αλεξάνδρα και  η τρίτη από την κυρία Σουβατζόγλου Σοφία. Αφού λοιπόν περπατήσαμε από άκρη σε άκρη το χωριό, ψάχνοντας για κάρτες και στοιχεία, νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε αυτή   της κυρίας Σουβατζόγλου!

Η δραστηριότητα αυτή πέρα από το ότι ήταν πολύ διασκεδαστική και ομαδοσυνεργατική, ήταν και μια ευκαιρία για μας να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε το γραφικό χωριό της Μαρώνειας, με τις μαγευτικές φυσικές ομορφιές του,  το παλιό Δημοτικό σχολείο, το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το αρχοντικό Ταβανιώτη και άλλα πολλά.     

Λαχανά Μαρίνα

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Όταν φτάσαμε, διαπιστώσαμε αμέσως την εξαιρετική επιλογή τοποθεσίας (με ζηλευτή  θέα στο Θρακικό πέλαγος) και την επίσης εξαιρετική ακουστική του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η περιοχή ονομάζεται «Καμπάνα». Αρχίσαμε να συζητάμε για τα μέρη του θεάτρου, για τις αρχαίες παραστάσεις, τους δραματικούς αγώνες, για τους θεατές και τους υποκριτές. «Φρεσκάραμε» όσα είχαμε ήδη διδαχθεί στην τάξη στην Εισαγωγή στο Αρχαίο Δράμα. Ακούσαμε επίσης πληροφορίες για τη χρήση του συγκεκριμένου θεάτρου κατά την ελληνιστική εποχή, τη μετατροπή του σε αρένα κατά τη ρωμαϊκή και συνειδητοποιήσαμε πώς οι αρχαιολόγοι στην εποχή μας προσπάθησαν να αναδείξουν την «πορεία» αυτή μέσα στον χρόνο. Ακόμη, μιλήσαμε για το γεγονός ότι το θέατρο, με το πέρασμα του χρόνου υπέστη φθορές, γι’ αυτό δεν έχει την ίδια χωρητικότητα συγκριτικά με το παρελθόν, μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί και πάλι.  Και όντως χρησιμοποιείται από το 2009 και μετά.

Επίσης, κάποιοι από τους μαθητές δραματοποίησαν ένα απόσπασμα από την κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, έχοντας κάνει μια σχετική (και πολύ διασκεδαστική) προετοιμασία στο σχολείο. Το θέατρο αντήχησε εφηβικές φωνές και γέλια και μεις πήραμε μια μικρή γεύση για το τι σημαίνει να είσαι υποκριτής ή θεατής σε ένα αρχαίο θέατρο. Τέλος, πριν φύγουμε από εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουμε το αρχαίο θέατρο, να το φωτογραφήσουμε και να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο.

Μαζί μας, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής, ήταν και πέντε μαθήτριες και δύο καθηγήτριες από τη Ρουμανία, φιλοξενούμενες στο σχολείο μας στα πλαίσια ενός προγράμματος Erasmus. Δήλωσαν όλες πως πέρασαν πολύ όμορφα.

Ήταν σίγουρα μια πολύ «γεμάτη» μέρα, όπως θα διαπιστώσετε και σεις από τις φωτογραφίες που ακολουθούν!

Κουτσοδημάκη Ευαγγελία

 

 

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιουβάνογλου Θεοδώρα, Νταρλαγιάννης Νίκος

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: ?Κυρίαρχα φυτά στα Μεσογειακά οικοσυστήματα  και παραδοσιακές καλλιέργειες?, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015, μαθητές της Β τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, μελετήσαμε τα φυσικά οικοσυστήματα στις μεσογειακές περιοχές, συλλέξαμε δείγματα φυτών, επισκεφθήκαμε μουσεία, φυτέψαμε σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες  και τέλος, μοιραστήκαμε τα φυτά σε μια προσπάθεια να διαδοθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες. Αναλυτικά η πορεία του προγράμματος και άλλες πληροφορίες περιέχονται στα παρακάτω αρχεία παρουσίασης.

  1. Κυρίαρχα φυτά στα Μεσογειακά οικοσυστήματα και ζώνες
  2. Είδη βελανιδιάς

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σουβατζόγλου Σοφία.

Μέλη της ομάδας

από το Α1

1 Αλεξανδρίδου Λαμπρινή
2 Ζουγανέας Νικόλαος
3 Θεοδοσιάδη Χριστίνα
4 Κυριαζοπούλου Ελευθερία
5 Μπλούχου Αικατερίνη
6 Πανέρης Άγγελος-Ταξιάρχης
7 Τζακόϊ Σάρα-Μαρία

και από το Α2

8 Αβραμίδου Νίνα
9 Αραμπατζή Μαριζήνα
10 Αρχοντίκη Ιωάννα-Μαρκέλλα
11 Καρακούση Παρασκευή
12 Ράπτη Ιωάννα

Εργασίες μαθητών

  1. Θρακικό Μουσείο Παιδείας
  2. Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής
  3. Λέσχη Κομοτηναίων
  4. Τσανάκλειος Σχολή
  5. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  6. Κομοτηνή, ιστορική αναδρομή
  7. Κομοτηνή, φωτογραφικό οδοιπορικό
  8. Φουρτουνιασμένες θάλασσες
4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr