Δημιουργικότητα και Ευαισθητοποίηση στο Μάθημα των Γερμανικών

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, οι μαθητές των τμημάτων Α4, Α5 και Α6, μέσα από το μάθημα των Γερμανικών, συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερα δημιουργική δράση. Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση του φαινομένου, οι μαθητές σχεδίασαν ηλεκτρονικές αφίσες και δημιούργησαν διαδραστικά παιχνίδια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του bullying.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, οι μαθητές αποτύπωσαν με ευφάνταστο τρόπο μηνύματα ενάντια στον εκφοβισμό, προτρέποντας στη φιλία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Παράλληλα, με τα διαδραστικά παιχνίδια που σχεδίασαν, έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμαθητές τους να μάθουν μέσα από την εμπειρία, ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση του προβλήματος.

Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές όχι μόνο ανέπτυξαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Γερμανικά, αλλά και κατανόησαν τη σημασία της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας. Η εκπαίδευση, άλλωστε, δεν αφορά μόνο τη γνώση, αλλά και τη διαμόρφωση χαρακτήρων που σέβονται και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει πως η τεχνολογία, όταν αξιοποιείται σωστά, μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τη δημιουργικότητά τους και το μήνυμα που στέλνουν: “Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον σχολικό εκφοβισμό!”

Η εκπαιδευτικός

Ζωή Παπαχαραλάμπους ΠΕ07, ΠΕ78

 

Την Τετάρτη 4/12, το σχολείο μας, μαζί με τη Γ’ Γυμνασίου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο “ΗΡΩΝ” του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Το Πάρκο “ΗΡΩΝ” αναδεικνύει και προωθεί καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αποθηκευτεί και, κυρίως, να εξοικονομηθεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε με διεξοδικό και γλαφυρό τρόπο από τον κ. Καλίτση για τις μορφές ενέργειας. Επίσης, παρατηρήσαμε επιτόπου τις εγκαταστάσεις βιομάζας, την ανεμογεννήτρια και τους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ λάβαμε πληροφορίες για τους τρόπους χρήσης και εξοικονόμησης της ενέργειας.

Ήταν σίγουρα μία εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

 

10 Δεκεμβρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η 10η Δεκεμβρίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για μία ημέρα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς μας υπενθυμίζει τις θεμελιώδεις αξίες που στηρίζουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία της ανθρωπότητας, θέτοντας τις βάσεις για την προστασία της ελευθερίας, της ισότητας και των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλων διαφορών.

Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι θεμελιώδεις αρχές που εξασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Περιλαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία και την ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, προωθούν την ισότητα, την προστασία από διακρίσεις και τη συμμετοχή στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ημέρα;

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι απλώς μια επέτειος, αλλά μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία και στέρηση βασικών δικαιωμάτων.

Η ημέρα αυτή μας καλεί να αναλάβουμε δράση για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Μας υπενθυμίζει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, είτε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των άλλων, είτε μαθαίνοντας περισσότερα για τις παγκόσμιες ανισότητες, είτε συμμετέχοντας σε τοπικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Ο ρόλος των νέων στην προάσπιση των δικαιωμάτων

Εμείς, οι νέοι, έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Με τη φωνή μας, τις πράξεις μας και τη διάθεση για αλλαγή, μπορούμε να συμβάλουμε στην προώθηση της δικαιοσύνης και της ισότητας. Η συμμετοχή μας σε δράσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το πρώτο βήμα.Η 10η Δεκεμβρίου μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να εμπνευστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά από όλους και για όλους.

Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο
την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενίσχυση της κατανόησης για την ψυχική
υγεία. Είναι μια υπενθύμιση ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και
ότι όλοι πρέπει να την φροντίζουμε, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Η φετινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι προκλήσεις της πανδημίας, η πίεση της
καθημερινότητας, αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, μας υπενθυμίζουν την
ανάγκη να δώσουμε προσοχή στις συναισθηματικές μας ανάγκες. Το άγχος, η κατάθλιψη,
και άλλες ψυχικές δυσκολίες μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή και τις
σχέσεις μας με τους άλλους.
Είναι σημαντικό να μιλάμε για τα συναισθήματά μας και να ζητάμε βοήθεια όταν τη
χρειαζόμαστε. Μην ξεχνάτε, ότι οι συμμαθητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι και ειδικοί
επαγγελματίες είναι εδώ για να σας ακούσουν και να σας στηρίξουν. Το σημαντικότερο
μήνυμα της ημέρας είναι ότι η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού. Όπως φροντίζουμε το σώμα
μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και την ψυχή μας.
Αξιοποιήσαμε λοιπόν αυτή την ημέρα για να μιλήσουμε με τούς μαθητές του Β4 για την
ψυχική υγεία και να θυμηθούμε ότι η στήριξη, η κατανόηση και η αγάπη προς τον εαυτό
μας και τους άλλους είναι το κλειδί για μια υγιή ψυχική ζωή.
Εκπαιδευτικός : Ζωή Παπαχαραλάμπους ΠΕ 07

https://www.postermywall.com/index.php/posterbuilder/view/d17270e4e87da4620cd552da18ccc746

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 επισκεφθήκαμε με την Α γυμνασίου το θέατρο Ρέξ για να απολαύσουμε την ποιοτική παράσταση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

 Περίληψη του έργου

 Ο μικρός πρίγκιπας αποφασίζει να αφήσει τον μικροσκοπικό πλανήτη του και το αγαπημένο του λουλούδι, για να γνωρίσει άλλους κόσμους. Στο ταξίδι του συναντά διάφορους ανθρώπους, που μας δείχνουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα των ενηλίκων. Το κοινό σημείο των περισσότερων είναι ο εγωισμός και η ανικανότητα να δημιουργήσουν αληθινούς δεσμούς. Το ταξίδι του έχει τελικό προορισμό τη γη. Εκει θα βρει την πρώτη του φίλη στο πρόσωπο μιας αλεπούς αλλά και θα κάνει μια παράξενη συμφωνία με ένα φίδι. Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την άφιξή του στη γη, ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στο σημείο που πάτησε για πρώτη φορά, για να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με το φίδι. Πλησιάζοντας στο σημείο, συναντά έναν πιλότο που έχει πέσει με το αεροπλάνο του στην έρημο και του διηγείται το συναρπαστικό ταξίδι του. Ο πιλότος δένεται μαζί του και ανακαλύπτει την δική του χαμένη παιδικότητα. «Ομικρός πρίγκιπας» είναι κάτι παραπάνω από ένα λογοτεχνικό αριστούργημα. Είναι ένα διαρκές μάθημα για όλους μας. Είναι ίσως το κλειδί για έναν καλύτερο κόσμο, που όλο κάπου το ξεχνάμε.

 

Στις 4 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο Κ.Π.Ε. Φιλίππων Ν. Καβάλας διάρκειας 3 διδακτικών ωρών με δράσεις εντός και εκτός του Κ.Π.Ε. Αρχηγός της ομάδας ήταν η εκπαιδευτικός Ολυμπία Καμπακτσή και συνοδοί καθηγητές οι: Τσιφτσής Βασίλειος και Τσώνη Παναγιώτα. Έλαβαν μέρος 48 μαθητές από τα Β1, Β3, Β5.


Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε.

Μετά την άφιξη στο Κ.Π.Ε. οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη παρακολούθησε μια ομιλία για τα βότανα και τους ξηρούς καρπούς, εξέφρασε τις απορίες της και συζήτησε με την υπεύθυνη σχετικά με τη διαδικασία παρατήρησης και συλλογής των βοτάνων στην φύση.
Ακολούθησε διδακτικός περίπατος στη φύση γύρω από το κτήριο του Κ.Π.Ε. με στόχο την αναγνώριση των αυτοφυών φυτών και βοτάνων. Αφού έγινε η παρατήρηση και η αναγνώριση, οι μαθητές κλήθηκαν να συλλέξουν συγκεκριμένα βότανα (πεντάνευρο, γλιστρίδα, τριβόλι, τσουκνίδα, κ.α.) σύμφωνα με τις οδηγίες και τη βοήθεια της υπεύθυνης. Στη συνέχεια έγινε ο καθαρισμός των βοτάνων και η παρασκευή του τελικού προϊόντος (θρεπτική σαλάτα και πέστο) που δοκίμασαν οι μαθητές.
Η 2 η ομάδα αντίστοιχα παρακολούθησε μία παρουσίαση για τα οφέλη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, και για απλούς τρόπους βελτίωσης του μικροκλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας γύρω από μία κατοικία. Στη συνέχεια, οι μαθητές προχώρησαν στην κατασκευή μιας μακέτας βιοκλιματικής κατοικίας.

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου. Τα τμήματα Β΄2 και Β΄4 του 4ου Γυμνασίου επισκέφτηκαν την Αρχαία πόλη των Φιλίππων και την πόλη της Καβάλας.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Σοφία Σμυλανάκη, ενώ συνοδοί καθηγητές ήταν ο Θεολόγος καθηγητής κος Ιωάννης Μαμαλιόγκας και η καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας κα Ελευθερία Θεολόγου. Συνόδευσε επίσης και η νοσηλεύτρια του σχολείου μας, κα Μαριάννα, για επιπλέον ασφάλεια και υποστήριξη των μαθητών. Συνολικά, έλαβαν μέρος 20 μαθητές από το Β΄2 και 23 μαθητές από το Β΄4.

Επίσκεψη στους Αρχαίους Φιλίππους
Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν οι Αρχαίοι Φίλιπποι, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Η ξενάγηση έγινε από έμπειρη ξεναγό, η οποία με υπομονή και λεπτομέρεια παρουσίασε στους μαθητές σημαντικά στοιχεία για την αρχαία αυτή πόλη, που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα σπουδαιότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου:
1. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θέατρα της αρχαιότητας, 
2. Στον Α΄ πρωτοχριστιανικό ναό ρυθμού Βασιλικής, πλησίον του οποίου διασώζεται και η Φυλακή του Αποστόλου Παύλου και την οποία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές που το επιθυμούσαν,
3.Στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πόλης και τέλος 4. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, έναν σημαντικό χώρο γεμάτο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά την νεολιθική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Επίσκεψη στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας
Δεύτερος σταθμός της εκδρομής ήταν το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, ο τόπος όπου βαφτίστηκε η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, Αγία Λυδία, κατά το 49μ.Χ., ύστερα από το κήρυγμα του Αποστόλου🥰 Παύλου στους Αρχαίους Φιλίππους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μαγευτικό τοπίο, με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Ζυγάκτη (παραπόταμου του Στρυμόνα) να περιβάλλουν τον μικρό όμορφο χριστιανικό Ναό της Αγίας Λυδίας που έχει χτιστεί εκεί, με χαρακτηριστικό του στοιχείο το μεγάλο Βαπτιστήριο σε σχήμα Σταυρού.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το λιμάνι της Καβάλας. Εδώ οι μαθητές είχαν λίγο ελεύθερο χρόνο για να φάνε και να θαυμάσουν την πανοραμική θέα προς την Παλιά Πόλη και το Κάστρο, που δεσπόζει πάνω από την πόλη.
Η εκδρομή αυτή προσέφερε στους μαθητές μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις, συνδυάζοντας την ιστορική και πολιτιστική μάθηση με τη χαλάρωση και την αναψυχή. 

Πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου το μαθητικό φεστιβάλ αναπαραστατικών δρώμενων «Νέοι Ομηρίδες» στη Χίο, μια συνδιοργάνωση της ΔΔΕ Χίου και του πολιτιστικού οργανισμού ΕΘΟΣ Αιγαίου.

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετείχε στο φεστιβάλ με την παράσταση «Ο Όμηρος στον Πόντο», την οποία παρουσίασε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου την Τετάρτη 18/9/2024. Πρόκειται για μία παράσταση η οποία συνέδεσε το θέμα του νόστου των ομηρικών επών, και συγκεκριμένα της Οδύσσειας, με την ιστορική πραγματικότητα του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες αλλά και με κάθε σύγχρονη μορφή προσφυγιάς. Αποσπάσματα της Οδύσσειας αποδόθηκαν στην ποντιακή διάλεκτο από τους μαθητές που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο.

Το φεστιβάλ αποδείχτηκε υπέροχη αφορμή ώστε οι μαθητές να προσεγγίσουν με τρόπο βιωματικό τα ομηρικά έπη, καθώς και πτυχές της ελληνικής ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας. Παράλληλα, παρακολούθησαν και τις εξαιρετικές παραστάσεις των υπόλοιπων σχολείων που προσήλθαν στη Χίο από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι από την Ισπανία, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις, γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες, και ανταλλαγές εμπειριών και πολιτιστικών στοιχείων.

Η γνωριμία με το νησί της Χίου ήταν επίσης θαυμάσια. Στοιχεία της τοπικής ιστορίας, οικονομίας κι αρχιτεκτονικής συνέθεσαν μια επαρκή εικόνα της πορείας του νησιού, πριν και μετά την ένταξή του στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η καλλιέργεια και η παραγωγή της μαστίχας ξεχώρισε μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων. Εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική των μαστιχοχωρίων και η δόμηση των οικιών ώστε οι οικισμοί να μετατρέπονται σε φρούρια, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή της μαστίχας από τους πειρατές. Θαυμαστά ήταν και τα ξυστά, η ιδιαίτερη πρακτική στολισμού των τοίχων των σπιτιών με γεωμετρικά σχέδια ξυσμένα πάνω στους σοβάδες.

Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας στους διοργανωτές, οι οποίοι μερίμνησαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες των παραστάσεων, διευκόλυναν τη διαμονή μας στη Χίο, μερίμνησαν για τρία γεύματα των μαθητών όλων των σχολικών ομάδων, για τη μεταφορά και την ξενάγησή τους στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας στα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου.

Στην παράσταση του Γυμνασίου μας ανέλαβαν ρόλους οι ακόλουθοι μαθητές:

  • Όμηρος: Πεττός Φάνης
  • Οδυσσέας: Φωτιάδης Φίλιππος
  • Πηνελόπη: Καψάλη Δήμητρα
  • Τηλέμαχος & Ραψωδός Ε΄: Παπαθεοδώρου Δημήτρης
  • Καλυψώ: Καμενίδου Μαρία
  • Αθηνά: Γιαμπουλτάκη Μαρία
  • Ναύτης: Αβλαστημίδη Κατερίνα
  • Πρόσφυγας Α΄: Δεβετζή Μιχαηλία
  • Πρόσφυγας Β΄: Μπαλάφα Μαρία
  • Πρόσφυγας Γ΄: Ζεϊμπεκίδη Ραφαηλία
  • Πρόσφυγας Δ΄: Καμπαγεωργίου Μαρίνα
  • Ραψωδός Α΄: Μεχμέτ Αϊλίν
  • Ραψωδός Β΄: Σαΐτογλου Αϊσενούρ
  • Ραψωδός Γ΄& Δίας: Βογιατζή Κατερίνα
  • Ραψωδός Δ΄ & Ναύτης: Βογιατζή Αλεξάνδρα

Την οργάνωση και τον συντονισμό της παράστασης είχαν οι εκπαιδευτικοί Παντελίδου Δανάη, Στιλπνόπουλος Γιάννης, Σαλπιγγίδου Άννα και Στρούμπας Γιάννης.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην εταιρεία Venalko ΙΚΕ,  η οποία χρηματοδότησε μέρος των εξόδων που απαιτήθηκαν για τη μεταφορά της ομάδας μας στο νησί της Χίου με το ποσό των 1500 ευρώ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Ευχαριστούμε επίσης την κ. Μποζνακίδου Δήμητρα, εκπρόσωπο της εταιρείας, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην παράσταση όσον αφορά την υποστήριξη και τις ιδέες στη σκηνοθεσία.

Ιδιαίτερες οι ευχαριστίες μας στην κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Ποντιακού συλλόγου Η Τραπεζούντα και το Γαρς, η οποία επιμελήθηκε ηχητικά αποσπάσματα για την προφορά στα ποντιακά χωρίων του έργου, ενώ μας δάνεισε και τις ποντιακές στολές που ήταν απαραίτητες για την εμφάνισή μας στο φεστιβάλ.

Από την παράστασή μας «Ο Όμηρος στον Πόντο» που συγκίνησε και απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους διοργανωτές και το κοινό!

 

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Η παράσταση

Οι απονομές  

 

 

 

Απολαμβάνουμε τη χαρά της ανάγνωσης και το συναίσθημα της πλήρωσης από την προσωπική δημιουργία. Συνομιλούμε με βιβλία, τραγούδια και συγγραφείς. Τολμάμε να πετάξουμε συνθέτοντας τα δικά μας ποιήματα και απεικονίζοντας με χρώματα τα αισθήματα τραγουδιών. Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και διακρινόμαστε!

Το ψηφιακό μας λεύκωμα «Πετά όποιος τολμά!»

Η συνέντευξή μας στον «Παρατηρητή της Θράκης»

 

Η αποτίμηση του προγράμματος «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή»:

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου σε χώρο του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία – παρουσίαση του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θεοδόση Συκά που αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί η Δημοκρατική διακυβέρνηση της σχολικής κοινότητας με όρους διαβουλευτικής δημοκρατίας. Την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας. Ο κ. Συκάς ανέλυσε με ένα πολύ προσιτό λόγο τον τρόπο εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος και μας μετέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πως εφαρμόστηκε η Δημοκρατική διακυβέρνηση σε πειραματικό Λύκειο στην Θεσσαλονίκη. Καθηγητές και μαθητές με την υποστήριξη των γονέων, συνεργάστηκαν ώστε να θέσουν τα θεμέλια του αλληλοσεβασμού, των κανόνων του διαλόγου και του δημοκρατικού τρόπου λήψης των αποφάσεων. Παρουσιάστηκαν επίσης τα προβλήματα κατά την υλοποίηση του προγράμματος και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Σε ερώτησή μας αν το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο σχολείο μας, η απάντηση ήταν θετική. Η συνάντησή μας έληξε με μία υπόσχεση συνεργασίας: η αξιόλογη αυτή προσπάθεια να βρει εφαρμογή και στο δικό μας σχολείο με την καθοδήγηση του κ. Συκά. Οι καθηγητές του σχολείου μας, έδειξαν τον ενθουσιασμό και την προθυμία τους να συμμετέχουν ως υπεύθυνοι καθηγητές το επόμενο σχολικό έτος!

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr