Στο σχολείο μας είχε απονεμειθεί η Ετικέτα ποιότητας \Etwinning για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Around Cultural Heritage Investigating European Values with Erasmus+.

Ετικέτα ποιότητας Acheive

Τα τελικά προϊόντα του προγράμματος μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω:

DNA Encyclopedic

DNA Encyclopedic European Monuments by Achieve 1

IT Games

IT Games # Achieve 2

Multilingual Dictionary

Multilingual dictionary – Final product

Architecture Glossary

Architecture Glossary by ACHIEVE+ project

Tour guide for a day with Erasmus ACHEIVE+

achieveDigital_EN

 

 

Την Κυριακή 10 Μαρτίου το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από 6 μαθήτριες και 3 καθηγήτριες, έφτασε στο τσέχικο σχολείο Gymnazium, Jirovcova 8 της πόλης Ceske Budejovice της Τσεχίας.  Εκεί οι μαθητές έγιναν δεκτοί με μεγάλη χαρά από τις τσέχικες οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία τους.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση υποδοχής στο σχολείο. Οι μαθητές και των 6 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα) παρουσίασαν τη χώρα, την πόλη, το σχολείο, το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τον εαυτό τους. Κατόπιν μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε παιχνίδι ερωτήσεων μέσω μιας εφαρμογής ανάγνωσης QR codes σε κινητά τηλέφωνα, με στόχο να γνωρίσουν τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης εκ του σύνεγγυς. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικό το παιχνίδι με σκοπό την ανάδειξη της πιο επίμονης ομάδας.

Την επόμενη μέρα στο σχολείο οι αντιπροσωπίες των μαθητών, φορώντας χειροποίητες μάσκες με τα μνημεία της περιοχής τους, παρουσίασαν μέσα από δραματοποιημένα κείμενα την ιστορία αυτών των μνημείων. Σε επόμενη φάση τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες αποτελούμενες από μαθητές όλων των χωρών και πήραν συνέντευξη από ένα μνημείο, καταγράφοντας ταυτόχρονα την συνέντευξη αυτή σε βίντεο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο  Cesky Krumlov, μια μικρή πόλη στην περιοχή της νότιας Βοημίας, γνωστή για την ιστορική γοτθική αρχιτεκτονική της και το κάστρο Κρούμλοβ, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας. Τα πέτρινα σπίτια της, συγκεντρωμένα γύρω από έναν μαίανδρο του ποταμού Βλτάβα, έχουν διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή της πόλης, η οποία το 1992 καταχωρήθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Συγκεντρωθήκαμε στο πέτρινο οκτάγωνο συντριβάνι του 16ου αιώνα, στην κεντρική πλατεία. Το μνημείο αυτό έγινε το 1714, σε ανάμνηση της επιδημίας πανώλης που έπληξε την πόλη το 1680. Οι μαθητές χωρίστηκαν και πάλι σε ομάδες. Σε κάθε ομάδα δόθηκαν φυλλάδια με πληροφορίες για τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και χάρτης. Τους ζητήθηκε να τα συνοψίσουν και ένας από κάθε ομάδα ανέλαβε να τα παρουσιάσει προφορικά στους υπόλοιπους.  

Την Τετάρτη οι μαθητές παρακολούθησαν βασικά μαθήματα τσέχικης γλώσσας (προφορά, ορθογραφία, βασικές εκφράσεις) ενώ οι καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήριο για τα εργαλεία web 2.0.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το κάστρο Hluboká στο Hluboká nad Vltavou, που θεωρείται από τα ωραιότερα κάστρα στην Τσεχία. Ξεκίνησε ως γοτθικό κάστρο τον 13ο αι, επεκτάθηκε στην Αναγέννηση και ξαναχτίστηκε σε ρυθμό μπαρόκ το 18ο αι. Πήρε τη σημερινή του μορφή το 19ο αι, όταν ο Johann Adolf II von Schwarzenberg παρήγγειλε την ανακατασκευή του κατά το ρομαντικό στυλ του αγγλικού Κάστρου Windsor Οι μαθητές ζωγράφισαν το εξωτερικό του κάστρου και στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη στην Πράγα και στα σημαντικότερα σημεία πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος (Κάστρο της Πράγας, Καθεδρικός Αγ. Βίτου, Γέφυρα του Καρόλου, Αστρονομικό Ρολόι, Πλατεία Βέντσεσλας).

Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την  καλύτερη ζωγραφιά και την καλύτερη φωτογραφία μνημείου ανάμεσα στις ομάδες των μαθητών. Ανακοινώθηκαν οι νικητές στο διαγωνισμό ορθογραφίας στα τσέχικα, καθώς και τα αποτελέσματα της on line ψηφοφορίας για την καλύτερη μασκότ. Νικήτρια αναδείχτηκε η Ιταλία. Επίσης έγινε συνάντηση εργασίας για την αξιολόγηση του προγράμματος και την δρομολόγηση των εργασιών που απομένουν για τον πρώτο χρόνο του σχεδίου. (Όλα τα αποτελέσματα της συνάντησης καθώς και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά  την διάρκεια του έτους δημοσιοποιούνται στην πλατφόρμα του έργου στο Etwinning).

Θεωρούμε πως ήταν μια επίσκεψη από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν για μία εβδομάδα με μαθητές από άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες, μυήθηκαν στον τσέχικο τρόπο καθημερινής ζωής, διατροφής, διασκέδασης. Γνώρισαν από κοντά ένα σχολείο πρόσφατα ανακαινισμένο, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και υποδειγματική καθαριότητα. Επισκέφθηκαν πολλά μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, μίλησαν γι’ αυτούς, αναζήτησαν και συνδύασαν στοιχεία, γνώρισαν χαρακτηριστικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας, και είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα αγγλικά τους και τις γνώσεις τους στις ΤΠΕ. Το τελικό πρόσημο είναι σίγουρα θετικό.

 

 

Μετά από πρόσκληση του συντονιστικού σχολείου Escola Basica E Secundaria De Ideas, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+”, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες καθηγητών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Πορτογαλία, Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία) με σκοπό να συζητηθούν οι δράσεις, να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, να επιμεριστούν οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας και γενικότερα να γίνει κατανοητό το πνεύμα/η στόχευση του προγράμματος. 

Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την διευθύντρια Μαριάννα Σάρτη και τους εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Ευαγγελίδου, Δέσποινα Μ. Καλογεράκη και την Σοφία Σουβατζόγλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και περιελάμβανε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σημαντικού περιεχομένου, σε αρχαιολογικούς τόπους και σε σημείο ενδιαφέροντος. 

“Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την πρώτη συνάντηση ήταν πολύ θετικές. Εντυπωσιαστήκαμε από την φιλοξενία του σχολείου και την φιλικότητα των κατοίκων της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις του σχολείου ήταν πολύ εντυπωσιακές. Υπήρχε υλικοτεχνική υποδομή (διαδραστικοί πίνακες, wi-fi, εξοπλισμένα εργαστήρια, χώροι συγκέντρωσης και ξεκούρασης των μαθητών, βιβλιοθήκες, χώρος ιδιωτικής συνάντησης γονέων με τους διδάσκοντες κτλ.), που διευκολύνει τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Η συνεργασία μεταξύ των εταίρων υπήρξε υποδειγματική, διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και δημιουργεί την προσδοκία μιας εξαίρετης συνεργασίας στο μέλλον. Αν και η Πορτογαλία δεν έχει την μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας έχει επενδύσει πολλά στην ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων που τα χρησιμοποιεί ως πόλο έλξης για τον τουρισμό και συνακόλουθα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μας εντυπωσίασε το Centro De Interpreacao Do Romanico, που ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παρείχε μία άρτια πληροφόρηση για τα μνημεία Ρομανικού ρυθμού και την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Οι Πορτογάλοι είναι ένας λαός που σέβεται την πολιτιστική του κληρονομιά, την συντηρεί, την διατηρεί, την αναδεικνύει, την προβάλλει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι άνθρωποι του σχολείου.

 

Τίτλος

Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+ (ACHIEVE)

Διερευνώντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά

Συμμετέχουσες χώρες:

 Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Μετακινούνται 4 μαθητές και 2 καθηγητές

Μήνες συναντήσεων: Οκτώβριος 2018 Πορτογαλία (συνάντηση μόνο για καθηγητές),

Μάρτιος 2019 Τσεχία, Ιούνιος 2019 Ιταλία, Οκτώβριος 2019 Ελλάδα, Μάρτιος 2020 Βουλγαρία, Ιούνιος 2020 Ρουμανία.

Οι μήνες και η σειρά των προγραμματισμένων συναντήσεων ενδέχεται να αλλάξει αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Περιγραφή:

Η συνεργασία θα προωθήσει την βελτιστοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης, κυρίως γιατί οι εταίροι έχουν εμπειρία και γνώση σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus +, Comenius και eTwinning) πάνω στην ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Ως εκ τούτου, τα κύρια κίνητρα του έργου είναι:

  • βελτίωση της σχολικής επιτυχίας.
  • ανάπτυξη των κοινωνικών και διαπολιτισμικών ικανοτήτων των σχολείων ·
  • αύξηση της γνώσης σχετικά με την πολιτιστική ποικιλομορφία
  • ανάπτυξη των ικανοτήτων στην αγγλική και ξένες γλώσσες ·
  • βελτίωση του επίπεδο των ικανοτήτων πληροφορικής μέσω καινοτόμων ολοκληρωμένων προσεγγίσεων.

Οι στόχοι του έργου λοιπόν συμβαδίζουν με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης (αύξηση των ικανοτήτων γλωσσών και ΤΠΕ, προετοιμασία για διδασκαλία και μάθηση σε πολυεθνικές τάξεις, ανταλλαγή εμπειριών). Εξάλλου, οι στόχοι τους είναι σύμφωνοι με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2018.

ΣΤΟΧΟΙ

Α. Στόχοι σχετικοί με την βελτίωση της γνώσης για την ποικιλομορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς:

1.Εφαρμογή της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αξίας της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

2.Αύξηση της γνώσης σχετικά με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ποικιλομορφία.

3.Αύξηση της γνώσης σχετικά με τις ιστορικές προσωπικότητες και τη ζωή τους.

4.Προώθηση δραστηριοτήτων διαπολιτισμικών σπουδών.

  1. Ανάπτυξη παιδαγωγικών δραστηριοτήτων για τη συμμετοχή της κοινότητας στην τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Β. Στόχοι σχετικοί με την ανάπτυξη των κοινωνικών και διαπολιτισμικών ικανοτήτων:

  1. Να προωθήσουν την εκμάθηση γλωσσών και την ευαισθητοποίηση των διαφορετικών πολιτισμών, ενθαρρύνοντας την ανοχή και σεβασμό για άλλους λαούς και πολιτισμούς.
  2. Να αναπτύξουν δεξιοτήτες διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης, προσδίδοντας την αίσθηση ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.
  3. Να βελτιωθεί το επίπεδο των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να αντιμετωπίσουν την κοινωνική, πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία
  4. Να προωθηθεί η διεθνοποίηση των σχολείων που εμπλέκονται στο έργο.

Γ. Στόχοι σχετικοί με τις δεξιότητες στις αγγλικές και ξένες γλώσσες:

1.Αύξηση των ικανοτήτων σε ξένες γλώσσες.

2.Η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των σπουδαστών.

Δ. Στόχοι σχετικοί με τις ικανότητες πληροφορικής:

  1. Ανάπτυξη ανοικτής εκπαίδευσης και καινοτόμων πρακτικών σε μια ψηφιακή εποχή.

2.Αύξηση του επιπέδου των ψηφιακών ικανοτήτων μέσω καινοτόμων ολοκληρωμένων προσεγγίσεων.

  1. Χρησιμοποίηση της τεχνολογίας πληροφορικής για την επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες και τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πληροφοριών.

Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώση σχετικά με:

– την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των χωρών εταίρων ·

– την αξία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς ·

– Αρχιτεκτονική ποικιλομορφία των Ευρωπαίων.

– ιστορικές προσωπικότητες και τη ζωή τους.

Επίσης:

– να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για άλλους πολιτισμούς.

– να είναι ανεκτικοί σε άλλους πολιτισμούς, θρησκείες, παραδόσεις, τρόπο συμπεριφοράς

– να συνεργάζονται σε μια διεθνή ομάδα και σε ένα διαφορετικό περιβάλλον

– να βελτιώσει την ικανότητα στα αγγλικά

– να μάθουν τα βασικά των γλωσσών των εταίρων

Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν:

– ανταλλαγή ορθών πρακτικών με τους εταίρους του έργου, επίδειξη και παρουσίαση κατά τη διάρκεια διασυνοριακών συναντήσεων έργων ·

– αύξηση των κινήτρων και της ικανοποίησης στην εργασία,

– αύξηση του επιπέδου των ικανοτήτων στον τομέα της πληροφορικής ·

– απόκτηση γνώσεις και νέα εμπειρία σε καινοτόμες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις,

– εκμάθηση χρήσης νέων μεθόδων διδασκαλίας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το έργο προτείνει 24 δραστηριότητες, 1 συνάντηση εκπαιδευτικών για  κατάρτιση προσωπικού και 5 δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες να λειτουργούν ταυτόχρονα με διάφορους στόχους. Πιστεύουμε ότι αυτή η παιδαγωγική στρατηγική μας επιτρέπει να βελτιστοποιήσουμε ολόκληρη τη διαδικασία, καθώς οι στόχοι είναι αλληλένδετοι.

Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνονται και θα υλοποιηθούν σε αυτό το πρόγραμμα είναι:

  • Δημιουργία Logo
  • Δημιουργία Μασκότ.
  • Ενημερωτικό δελτίο
  • Εφημερίδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Ας δημιουργήσουμε μια κάρτα με τα σημαντικά μνημεία
  • Κοινό φυλλάδιο “Achieve +
  • Η μάσκα μου έχει ιστορία!
  • Παραδοσιακό βιβλίο μαγειρικής
  • Το Πασχαλινό μου αυγό είναι ξεχωριστό!
  • Ημέρα Erasmus +,
  • DNA των Μνημείων,
  • Κοινό Φυλλάδιο “Achieve +
  • Παιχνίδι με τα μνημεία και θεατρική απόδοση ιστορικών γεγονότων

Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα των «τρόπων σκέψης των μαθητών και της έκφρασής τους μέσω της τέχνης», την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων,  τη δημιουργία ενός μικρού κοινού λεξικού Eυρωπαϊκών γλωσσών και τη διδασκαλία των βασικών στοιχείων των συμμετεχόντων της ελληνικής. Επίσης θα συμμετέχει σε όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες με ομάδες μαθητών του προγράμματος υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών.

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr