Μετά από πρόσκληση του συντονιστικού σχολείου Escola Basica E Secundaria De Ideas, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+”, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες καθηγητών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Πορτογαλία, Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία) με σκοπό να συζητηθούν οι δράσεις, να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, να επιμεριστούν οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας και γενικότερα να γίνει κατανοητό το πνεύμα/η στόχευση του προγράμματος. 

Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την διευθύντρια Μαριάννα Σάρτη και τους εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Ευαγγελίδου, Δέσποινα Μ. Καλογεράκη και την Σοφία Σουβατζόγλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και περιελάμβανε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σημαντικού περιεχομένου, σε αρχαιολογικούς τόπους και σε σημείο ενδιαφέροντος. 

“Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την πρώτη συνάντηση ήταν πολύ θετικές. Εντυπωσιαστήκαμε από την φιλοξενία του σχολείου και την φιλικότητα των κατοίκων της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις του σχολείου ήταν πολύ εντυπωσιακές. Υπήρχε υλικοτεχνική υποδομή (διαδραστικοί πίνακες, wi-fi, εξοπλισμένα εργαστήρια, χώροι συγκέντρωσης και ξεκούρασης των μαθητών, βιβλιοθήκες, χώρος ιδιωτικής συνάντησης γονέων με τους διδάσκοντες κτλ.), που διευκολύνει τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Η συνεργασία μεταξύ των εταίρων υπήρξε υποδειγματική, διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και δημιουργεί την προσδοκία μιας εξαίρετης συνεργασίας στο μέλλον. Αν και η Πορτογαλία δεν έχει την μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας έχει επενδύσει πολλά στην ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων που τα χρησιμοποιεί ως πόλο έλξης για τον τουρισμό και συνακόλουθα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μας εντυπωσίασε το Centro De Interpreacao Do Romanico, που ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παρείχε μία άρτια πληροφόρηση για τα μνημεία Ρομανικού ρυθμού και την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Οι Πορτογάλοι είναι ένας λαός που σέβεται την πολιτιστική του κληρονομιά, την συντηρεί, την διατηρεί, την αναδεικνύει, την προβάλλει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι άνθρωποι του σχολείου.

 

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr