Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής πραγματοποίησε από τις 26/3/25 έως 3/3/25 εκπαιδευτική επίσκεψη, με τριάντα οκτώ μαθητές και τρεις συνοδούς καθηγητές, στην ευρύτερη περιοχή της Κυανής Ακτής, ύστερα από πρόσκληση που δέχτηκε από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Νίκαιας, Κυανής Ακτής και Περιχώρων στην Γαλλίας.
Την πρώτη μέρα η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το ορεινό μεσαιωνικό χωριό Σαιν Πωλ ντε Βανς. Περιηγηθήκαμε και γνωρίσαμε την ιστορία του χωριού και το πλήθος των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν κατά τη διαμονή τους εκεί. Στη συνέχεια φτάσαμε στην αρχαία Αντίπολη όπου επισκεφτήκαμε το μουσείο του Πικάσο και το σπίτι του Ν. Καζαντζάκη. Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη γνωριμία μας με τις διάσημες Κάννες και τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φεστιβάλ παγκόσμιου κινηματογράφου (Palais des festivals).
Τη δεύτερη μέρα ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Νίκαιας και καταλήξαμε στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, της ελληνικής κοινότητας της Κυανής Ακτής. Παρουσιάσαμε εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές μας και γνωρίσαμε από κοντά τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κ. Παντελεήμων είχε την ευγενή καλοσύνη να δωρίσει στον ναό μία όμορφη εικόνα της Παναγίας και ένα Ιστορικό Λεύκωμα για την Μικρασιατική καταστροφή τα οποία και δώσαμε στον πατήρ Μιχαήλ της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα. Το σχολείο μας επίσης δώρισε ένα όμορφο αναμνηστικό από την πόλη μας και το ΚΕΓ δώρισε στο σχολείο μας ένα καλαίσθητο λεύκωμα με εικόνες από την Νίκαια και την Κυανή Ακτή.
Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στη Βίλλα Κέρυλο και την περιήγησή μας στον εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο.
Την τρίτη μέρα ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με την άφιξή μας στο Μονακό, κάνοντας ενδιάμεση στάση στο μεσαιωνικό χωριό Έζε, με το φημισμένο εργοστάσιο παρασκευής αρωμάτων «Fragonard Grasse Paris». Στο Μονακό ξεναγηθήκαμε στο ωκεανογραφικό μουσείο του Κουστό, με τους σπάνιους θαλάσσιους θησαυρούς και τον θαυμαστό βοτανικό κήπο που φιλοξενεί φυτά απ΄ όλο τον κόσμο. Τελικός μας σταθμός υπήρξε το κοσμοπολίτικο Μόντε Κάρλο.
Η επίσκεψή μας τελείωσε με όμορφες εικόνες αλλά και συγκίνηση που γνωρίσαμε Έλληνες της περιοχής, Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπεύθυνου δάσκαλου του ΤΕΓ κ. Παρμενίων Μουρδουβάνου για την επίσκεψή μας: «Είναι πολύ σημαντική η επαφή των παιδιών του εξωτερικού με συμμαθητές τους της χώρας καταγωγής τους. Εγώ βλέπω τη χαρά τους μετά από κάθε επίσκεψη, πράγμα που με συγκινεί ιδιαίτερα. Αλλά και για τους μαθητές της Ελλάδας είναι νομίζω εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντές τους».
Οι μαθητές μας επέστρεψαν στη πόλη μας με πλήθος εμπειρίες και γνώσεις που θα τους ακολουθούν στα υπόλοιπα μαθητικά τους χρόνια.








