Την Τετάρτη 4/12, το σχολείο μας, μαζί με τη Γ’ Γυμνασίου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο “ΗΡΩΝ” του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης.
Το Πάρκο “ΗΡΩΝ” αναδεικνύει και προωθεί καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αποθηκευτεί και, κυρίως, να εξοικονομηθεί.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε με διεξοδικό και γλαφυρό τρόπο από τον κ. Καλίτση για τις μορφές ενέργειας. Επίσης, παρατηρήσαμε επιτόπου τις εγκαταστάσεις βιομάζας, την ανεμογεννήτρια και τους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ λάβαμε πληροφορίες για τους τρόπους χρήσης και εξοικονόμησης της ενέργειας.
Ήταν σίγουρα μία εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.
Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 επισκεφθήκαμε με την Α γυμνασίου το θέατρο Ρέξ για να απολαύσουμε την ποιοτική παράσταση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.
Περίληψη του έργου
Ο μικρός πρίγκιπας αποφασίζει να αφήσει τον μικροσκοπικό πλανήτη του και το αγαπημένο του λουλούδι, για να γνωρίσει άλλους κόσμους. Στο ταξίδι του συναντά διάφορους ανθρώπους, που μας δείχνουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα των ενηλίκων. Το κοινό σημείο των περισσότερων είναι ο εγωισμός και η ανικανότητα να δημιουργήσουν αληθινούς δεσμούς. Το ταξίδι του έχει τελικό προορισμό τη γη. Εκει θα βρει την πρώτη του φίλη στο πρόσωπο μιας αλεπούς αλλά και θα κάνει μια παράξενη συμφωνία με ένα φίδι. Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την άφιξή του στη γη, ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στο σημείο που πάτησε για πρώτη φορά, για να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με το φίδι. Πλησιάζοντας στο σημείο, συναντά έναν πιλότο που έχει πέσει με το αεροπλάνο του στην έρημο και του διηγείται το συναρπαστικό ταξίδι του. Ο πιλότος δένεται μαζί του και ανακαλύπτει την δική του χαμένη παιδικότητα. «Ομικρός πρίγκιπας» είναι κάτι παραπάνω από ένα λογοτεχνικό αριστούργημα. Είναι ένα διαρκές μάθημα για όλους μας. Είναι ίσως το κλειδί για έναν καλύτερο κόσμο, που όλο κάπου το ξεχνάμε.
Στις 4 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο Κ.Π.Ε. Φιλίππων Ν. Καβάλας διάρκειας 3 διδακτικών ωρών με δράσεις εντός και εκτός του Κ.Π.Ε. Αρχηγός της ομάδας ήταν η εκπαιδευτικός Ολυμπία Καμπακτσή και συνοδοί καθηγητές οι: Τσιφτσής Βασίλειος και Τσώνη Παναγιώτα. Έλαβαν μέρος 48 μαθητές από τα Β1, Β3, Β5.
Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε.
Μετά την άφιξη στο Κ.Π.Ε. οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη παρακολούθησε μια ομιλία για τα βότανα και τους ξηρούς καρπούς, εξέφρασε τις απορίες της και συζήτησε με την υπεύθυνη σχετικά με τη διαδικασία παρατήρησης και συλλογής των βοτάνων στην φύση. Ακολούθησε διδακτικός περίπατος στη φύση γύρω από το κτήριο του Κ.Π.Ε. με στόχο την αναγνώριση των αυτοφυών φυτών και βοτάνων. Αφού έγινε η παρατήρηση και η αναγνώριση, οι μαθητές κλήθηκαν να συλλέξουν συγκεκριμένα βότανα (πεντάνευρο, γλιστρίδα, τριβόλι, τσουκνίδα, κ.α.) σύμφωνα με τις οδηγίες και τη βοήθεια της υπεύθυνης. Στη συνέχεια έγινε ο καθαρισμός των βοτάνων και η παρασκευή του τελικού προϊόντος (θρεπτική σαλάτα και πέστο) που δοκίμασαν οι μαθητές. Η 2 η ομάδα αντίστοιχα παρακολούθησε μία παρουσίαση για τα οφέλη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, και για απλούς τρόπους βελτίωσης του μικροκλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας γύρω από μία κατοικία. Στη συνέχεια, οι μαθητές προχώρησαν στην κατασκευή μιας μακέτας βιοκλιματικής κατοικίας.
Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου. Τα τμήματα Β΄2 και Β΄4 του 4ου Γυμνασίου επισκέφτηκαν την Αρχαία πόλη των Φιλίππων και την πόλη της Καβάλας.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Σοφία Σμυλανάκη, ενώ συνοδοί καθηγητές ήταν ο Θεολόγος καθηγητής κος Ιωάννης Μαμαλιόγκας και η καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας κα Ελευθερία Θεολόγου. Συνόδευσε επίσης και η νοσηλεύτρια του σχολείου μας, κα Μαριάννα, για επιπλέον ασφάλεια και υποστήριξη των μαθητών. Συνολικά, έλαβαν μέρος 20 μαθητές από το Β΄2 και 23 μαθητές από το Β΄4.
Επίσκεψη στους Αρχαίους Φιλίππους Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν οι Αρχαίοι Φίλιπποι, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Η ξενάγηση έγινε από έμπειρη ξεναγό, η οποία με υπομονή και λεπτομέρεια παρουσίασε στους μαθητές σημαντικά στοιχεία για την αρχαία αυτή πόλη, που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα σπουδαιότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου:
1. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θέατρα της αρχαιότητας,
2. Στον Α΄ πρωτοχριστιανικόναό ρυθμού Βασιλικής, πλησίον του οποίου διασώζεται και η Φυλακή του ΑποστόλουΠαύλου και την οποία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές που το επιθυμούσαν,
3.Στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πόλης και τέλος 4. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, έναν σημαντικό χώρο γεμάτο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά την νεολιθική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.
Επίσκεψη στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας Δεύτερος σταθμός της εκδρομής ήταν το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, ο τόπος όπου βαφτίστηκε η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, Αγία Λυδία, κατά το 49μ.Χ., ύστερα από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στους Αρχαίους Φιλίππους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μαγευτικό τοπίο, με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Ζυγάκτη (παραπόταμου του Στρυμόνα) να περιβάλλουν τον μικρό όμορφο χριστιανικό Ναό της ΑγίαςΛυδίας που έχει χτιστεί εκεί, με χαρακτηριστικό του στοιχείο το μεγάλο Βαπτιστήριο σεσχήμα Σταυρού.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το λιμάνι της Καβάλας. Εδώ οι μαθητές είχαν λίγο ελεύθερο χρόνο για να φάνε και να θαυμάσουν την πανοραμική θέα προς την Παλιά Πόλη και το Κάστρο, που δεσπόζει πάνω από την πόλη.
Η εκδρομή αυτή προσέφερε στους μαθητές μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις, συνδυάζοντας την ιστορική και πολιτιστική μάθηση με τη χαλάρωση και την αναψυχή.
Πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου το μαθητικό φεστιβάλ αναπαραστατικών δρώμενων «Νέοι Ομηρίδες» στη Χίο, μια συνδιοργάνωση της ΔΔΕ Χίου και του πολιτιστικού οργανισμού ΕΘΟΣ Αιγαίου.
Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετείχε στο φεστιβάλ με την παράσταση «Ο Όμηρος στον Πόντο», την οποία παρουσίασε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου την Τετάρτη 18/9/2024. Πρόκειται για μία παράσταση η οποία συνέδεσε το θέμα του νόστου των ομηρικών επών, και συγκεκριμένα της Οδύσσειας, με την ιστορική πραγματικότητα του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες αλλά και με κάθε σύγχρονη μορφή προσφυγιάς. Αποσπάσματα της Οδύσσειας αποδόθηκαν στην ποντιακή διάλεκτο από τους μαθητές που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο.
Το φεστιβάλ αποδείχτηκε υπέροχη αφορμή ώστε οι μαθητές να προσεγγίσουν με τρόπο βιωματικό τα ομηρικά έπη, καθώς και πτυχές της ελληνικής ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας. Παράλληλα, παρακολούθησαν και τις εξαιρετικές παραστάσεις των υπόλοιπων σχολείων που προσήλθαν στη Χίο από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι από την Ισπανία, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις, γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες, και ανταλλαγές εμπειριών και πολιτιστικών στοιχείων.
Η γνωριμία με το νησί της Χίου ήταν επίσης θαυμάσια. Στοιχεία της τοπικής ιστορίας, οικονομίας κι αρχιτεκτονικής συνέθεσαν μια επαρκή εικόνα της πορείας του νησιού, πριν και μετά την ένταξή του στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η καλλιέργεια και η παραγωγή της μαστίχας ξεχώρισε μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων. Εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική των μαστιχοχωρίων και η δόμηση των οικιών ώστε οι οικισμοί να μετατρέπονται σε φρούρια, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή της μαστίχας από τους πειρατές. Θαυμαστά ήταν και τα ξυστά, η ιδιαίτερη πρακτική στολισμού των τοίχων των σπιτιών με γεωμετρικά σχέδια ξυσμένα πάνω στους σοβάδες.
Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας στους διοργανωτές, οι οποίοι μερίμνησαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες των παραστάσεων, διευκόλυναν τη διαμονή μας στη Χίο, μερίμνησαν για τρία γεύματα των μαθητών όλων των σχολικών ομάδων, για τη μεταφορά και την ξενάγησή τους στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας στα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου.
Στην παράσταση του Γυμνασίου μας ανέλαβαν ρόλους οι ακόλουθοι μαθητές:
Όμηρος: Πεττός Φάνης
Οδυσσέας: Φωτιάδης Φίλιππος
Πηνελόπη: Καψάλη Δήμητρα
Τηλέμαχος & Ραψωδός Ε΄: Παπαθεοδώρου Δημήτρης
Καλυψώ: Καμενίδου Μαρία
Αθηνά: Γιαμπουλτάκη Μαρία
Ναύτης: Αβλαστημίδη Κατερίνα
Πρόσφυγας Α΄: Δεβετζή Μιχαηλία
Πρόσφυγας Β΄: Μπαλάφα Μαρία
Πρόσφυγας Γ΄: Ζεϊμπεκίδη Ραφαηλία
Πρόσφυγας Δ΄: Καμπαγεωργίου Μαρίνα
Ραψωδός Α΄: Μεχμέτ Αϊλίν
Ραψωδός Β΄: Σαΐτογλου Αϊσενούρ
Ραψωδός Γ΄& Δίας: Βογιατζή Κατερίνα
Ραψωδός Δ΄ & Ναύτης: Βογιατζή Αλεξάνδρα
Την οργάνωση και τον συντονισμό της παράστασης είχαν οι εκπαιδευτικοί Παντελίδου Δανάη, Στιλπνόπουλος Γιάννης, Σαλπιγγίδου Άννα και Στρούμπας Γιάννης.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην εταιρεία Venalko ΙΚΕ, η οποία χρηματοδότησε μέρος των εξόδων που απαιτήθηκαν για τη μεταφορά της ομάδας μας στο νησί της Χίου με το ποσό των 1500 ευρώ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Ευχαριστούμε επίσης την κ. Μποζνακίδου Δήμητρα, εκπρόσωπο της εταιρείας, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην παράσταση όσον αφορά την υποστήριξη και τις ιδέες στη σκηνοθεσία.
Ιδιαίτερες οι ευχαριστίες μας στην κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Ποντιακού συλλόγου Η Τραπεζούντα και το Γαρς, η οποία επιμελήθηκε ηχητικά αποσπάσματα για την προφορά στα ποντιακά χωρίων του έργου, ενώ μας δάνεισε και τις ποντιακές στολές που ήταν απαραίτητες για την εμφάνισή μας στο φεστιβάλ.
Από την παράστασή μας «Ο Όμηρος στον Πόντο» που συγκίνησε και απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους διοργανωτές και το κοινό!
Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ξυλαγανής και το ΕΚΦΕ Κομοτηνής ζωντανεύουν τη δράση της ΠΑΝΕΚΦΕ «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024» στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής (CERN)
Σαράντα περίπου μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο CERN, συμμετείχαν με τη καθοδήγηση του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και των καθηγητών τους στη δράση της ΠΑΝΕΚΦΕ «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024»
Παρελθόν, παρόν και μέλλον στο ίδιο σημείο του χωροχρόνου: οι μαθητές από τη Ροδόπη άφησαν ένα ευοίωνο μέλλον να διαφανεί στο πιο γνωστό Ερευνητικό Κέντρο Σύγχρονης Φυσικής, με την εμπνευσμένη κίνησή τους να ζωντανέψουν το πιο γνωστό ίσως πείραμα από την αρχαιότητα, το πείραμα του Ερατοσθένη σε μια δράση που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΝΕΚΦΕ κατά την εαρινή ισημερία.
Γύρω στο 220 π.Χ. ο Ερατοσθένης μετρώντας το ύψος και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου και την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την αρχαία Συήνη υπολόγισε τη Περίμετρο της Γης με εξαιρετική ακρίβεια και απέδειξε ότι η γη δεν είναι επίπεδη! Το πείραμα συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής. Την περίμετρο της Γης υπολόγισαν με τις μετρήσεις τους και οι μαθητές των δυο Γυμνασίων της Ροδόπης μπροστά στο κτήριο του CERN με τον ταιριαστό τίτλο «[Υδρόγειος] σφαίρα της Επιστήμης και της Καινοτομίας» όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο μέρος! Υπενθύμισαν σε όσους έτυχε να περνούν κοντά τους τη στιγμή εκείνη: μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζομένους του CERN και επισκέπτες από άλλες χώρες από πού ξεκίνησαν όλα στην Επιστήμη!
Το πείραμα του Ερατοσθένη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές στην εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στο CERN η οποία είχε οργανωθεί από πολλούς μήνες πριν και ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ενδοσχολικής επιμόρφωσής καθηγητών και μαθητών «Φυσικές επιστήμες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Το πρόγραμμα αυτό το επιμελήθηκε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής με επιστημονική σύμβουλο την Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN και πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της Διεύθυνσης και των καθηγητών των δύο σχολείων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων δίωρη επιμόρφωση των μαθητών και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αλλά και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής από την Δρ Κυριαζοπούλου Σοφία πάνω στη Σύγχρονη Φυσική, στα Στοιχειώδη Σωματίδια τους Επιταχυντές και τους Ανιχνευτές του CERN και την Ιστορία και τα επιτεύγματα του CERN. Για την καλύτερη κατανόηση των αρχών που διέπουν τη Φυσική των Επιταχυντών οι μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε απλά και εντυπωσιακά πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού. Επίσης, οι μαθητές των δυο σχολείων, πριν ταξιδέψουν στη Γενεύη, παρακολούθησαν εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS στο CERN. Εντέλει, οι μαθητές των δυο σχολείων επιμορφώθηκαν για τον Ερατοσθένη και το πείραμά του από την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία και τη Φυσικό κ. Τρεμπέλα Ευδοξία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο CERN, οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση πειραμάτων «Τα Μυστήρια της Ύλης» και επισκέφτηκαν τις εκθέσεις του CERN με την επίβλεψη και αρωγή των συνοδών καθηγητών τους κ. Παντελίδου Δανάη (Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής), κ. Δαμιανού Φωτεινή (Διευθύντρια Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής), κ. Καραγιοβάνογλου Θεοδώρα, κ. Ευαγγελίδου Ιωάννα, κ. Παναγιωτοπούλου Μαρία και κ. Γιανναράκη Μαρία.
Πέρα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Γενεύη στις όχθες της λίμνης Leman και να θαυμάσουν τον πίδακά της, να περιηγηθούν στο γραφικό Annecy στη Γαλλία και να γνωρίσουν την ιστορία και την ανάπτυξη του και στο Μιλάνο με τον επιβλητικό ναό Duomo και το μεσαιωνικό κάστρο Sforzesco στο ιστορικό του κέντρο.
Οι μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ξυλαγανής αποκόμισαν πολύτιμες επιστημονικές και πολιτιστικές εμπειρίες από την επίσκεψή τους στην Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία και ιδίως στο σπουδαιότερο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής (CERN), κατάφεραν όμως και να μεταφέρουν στο CERN με την βοήθεια των καθηγητών τους, της ΠΑΝΕΚΦΕ και του ΕΚΦΕ Κομοτηνής το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Ιστορίας και της ανθρώπινης διανόησης!
Μαθητές της Γ’ γυμνασίου συνοδεία τεσσάρων εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, το διάστημα από 19/10 έως 22/10.
Την Παρασκευή, νωρίς το πρωί , έγινε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι μαθητές σε δυο γκρουπ είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα, αλλά και να μάθουν λεπτομέρειες για όσα σχετίζονται με τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, από καταρτισμένους ξεναγούς. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησε περίπατος στα γύρω στενά της πόλης. Σε μια όμορφη διαδρομή, οι μαθητές είδαν: Ρωμαϊκή Αγορά – βιβλιοθήκη του Αδριανού – Πεζόδρομο Απόστολου Παύλου – Πεζόδρομο Ερμού – Παναγία Καπνικαρέα – Πλατεία Συντάγματος. Με λεωφορείο μεταφέρθηκαν όλοι μαζί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Ξεναγήθηκαν ανάμεσα σε περισσότερα από 110 εκθέματα, από τα τέλη του 19ου έως και τα τέλη του 20ου, μαθαίνοντας για την τεχνολογία και την εξέλιξη του αυτοκινήτου, ενώ ακολούθησε πρόγραμμα Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς. Το βράδυ έκλεισε με την παρακολούθηση της μαύρης κωμωδίας «Unfriend» στο θέατρο Ακάδημος.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Μοναδική εμπειρία ήταν η είσοδος στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Επίσης εισήλθαν στην μεγαλοπρεπή αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θαύμασαν από κοντά αξιόλογα, μοναδικά εκθέματα. Βγαίνοντας από τη Βουλή παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θαυμάζοντας το τελετουργικό των Ευζώνων. Τη σκυτάλη της εκδρομής πήρε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Εκεί οι μαθητές είδαν από κοντά ζώα από όλο τον κόσμο και οι τολμηροί κατάφεραν να αγγίξουν και να ταΐσουν κάποια από αυτά.
Την Κυριακή το σχολείο αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό την Κομοτηνή. Στη διαδρομή του γυρισμού έγινε στάση στο Ιστορικό Κέντρο Θερμοπυλών, όπου οι μαθητές φορώντας ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν ταινία εικονικής πραγματικότητας, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό, τη διάβαση της Ανοπαίας Οδού και την έκβαση της μάχης. Στη συνέχεια σε ομάδες μπόρεσαν να πάρουν πληροφορίες ενεργοποιώντας με την αφή διαδραστικές οθόνες.
Στις 24/5/2023 με την πρώτη γυμνασίου είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε την ΑΞΙΖΩ ΙΚΕ του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του εργαστηρίου και μιλήσαμε για τη λειτουργία του αλλά και για τις δομές του Συλλόγου. Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι master class μέσα από το οποίο αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, προέβησαν στην παρασκευή ενός γλυκού και δύο αλμυρών πιάτων. Στο τέλος, έγινε ψηφοφορία για την καλύτερη προσπάθεια, αναδείχθηκε η νικήτρια ομάδα και μοιράστηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά με τα προϊόντα της ΑΞΙΖΩ. Η διευθύντρια του σχολείου κα Παντελίδου Δανάη και οι καθηγήτριες κα Κατσούρη Κατερίνα και κα Θεοχαρίδου Δήμητρα ευχαρίστησαν τη δομή για την φιλοξενία και ευελπιστούν σε επανάληψη της επίσκεψής τους.
στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών
Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής επισκέφτηκαν, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές τους, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης. Η υποδοχή έγινε σε ανακαινιζόμενη αίθουσα του ΔΠΘ από τον καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος, Ηλ. Πετρόπουλο, ο οποίος με πολλή σαφήνεια και ακόμη μεγαλύτερη υπομονή παρουσίασε στους μαθητές το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος, τις συνεργασίες, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και τις επαγγελματικές δυνατότητες που ανοίγονται για τους απόφοιτους του τμήματος. Μαζί του, δύο προπτυχιακές φοιτήτριες κι ένας φοιτητής που εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, παρουσίασαν τη δική τους οπτική γωνία και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών. Ακολούθησε ξενάγηση σε βασικούς χώρους του τμήματος, όπως το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ρωσικός Κόσμος» και το Εργαστήριο Μετάφρασης και Διερμηνείας. (Διακόψαμε μάλιστα το μάθημα της κ Β. Ναζαρετιάν. Ωστόσο διδάσκουσα και διδασκόμενοι έλυσαν τις απορίες μας με μεγάλη προθυμία). Καταλήξαμε στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Ψηφιακού Γραμματισμού, όπου έλαβε χώρα καταιγισμός ερωταπαντήσεων. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν τις απορίες τους ενώ ο κ. Πετρόπουλος έδωσε απαντήσεις και υποσχέθηκε πως θα μας ξαναπεριμένει με χαρά. Αυτή τη φορά το «μάθημα» θα αφορά στο ερώτημα: Πώς συντάσσουμε ένα βιογραφικό σημείωμα; Τον ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους φοιτητές, για τις πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες και για το μεράκι του.
ΥΓ Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα διαθέτει και Εργαστήριο Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου.
Ο θεατρικός όμιλος του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Θεατρικό όμιλο του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής παρουσίασε τη θεατρική παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά». Το έργο κρίθηκε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες κατάλληλο για μαθητές, διότι πραγματεύεται την ελληνική ιστορία στο διάβα των αιώνων: Αρχαιότητα-Βυζάντιο-Νέος Ελληνισμός.
Το έτος 2022, ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη». Τιμώντας λοιπόν τον μεγάλο ακαδημαϊκό δραματουργό, αλλά και τις δύο επετείους των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα δύο σχολεία της Κομοτηνής αποδέχτηκαν την πρόσκληση από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου και συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση του ελληνικού σχολείου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρόγραμμα της εκδρομής ήταν το εξής:
Τετάρτη 22/3: Αναχώρηση από την Κομοτηνή οδικώς και άφιξη στο Βουκουρέστι.
Πέμπτη 23/3: Άφιξη στο Ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου « Αθηνά», γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και παρουσίαση της ιστορίας του. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας Τσίρκο» από τους μαθητές μας στο εκπαιδευτικό κοινό της Ομογένειας, όπου απέσπασε θετική αποδοχή. Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφτηκε το πάρκο Herastrau, ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος των όμορφων και μεγάλων πάρκων της πόλης του Βουκουρεστίου καθώς επίσης και το Μουσείο του χωριού που βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο.
Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης του Βουκουρεστίου όπως: Την Αψίδα του Θριάμβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Grigore Antipa, την πλατεία της Επανάστασης (Piata Revolutiei) και το παλάτι του λαού (Κοινοβούλιο).
Παρασκευή 24/ 3: Πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα Καρπάθια Όρη. Η ομάδα επισκέφτηκε τη Σινάια και το μοναστήρι της, το παλάτι Πέλες τον Πύργο Μπραν, το κάστρο του θρυλικού Κόμη Δρακουλα καθώς και την γραφική πόλη Μπρασόβ με την χαρακτηριστική Μαύρη εκκλησία της.
Σάββατο 25/3: Οι μαθητές με την συνοδεία των καθηγητών τους, παραβρέθηκαν στην εορταστική δοξολογία του Ελληνορθόδοξου Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο. Τέλος περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα.
Κυριακή 26/3: Η ομάδα αναχώρησε με προορισμό την Κομοτηνή.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της θεατρικής ομάδας: Η κ. Ελένη Μαργαρίτη, Κυριακή Αλεξανδρίδου από το 1ο Γυμνάσιο και η κ. Άννα Σαλπιγγίδου και Ευγενία Σοβατζίδου από το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.