Την εβδομάδα από 12 έως 16 Μαρτίου 2024 είχαμε τη χαρά αλλά και την τιμή να μας επισκεφθούν τέσσερις καθηγήτριες από το σχολείο Collège de l’Estey, της πόλης Saint Jean d’Illac της Γαλλίας. Οι καθηγήτριες επισκέφθηκαν το σχολείο μας για να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματός μας.

Μετά τη μικρή εκδήλωση υποδοχής που περιελάμβανε τραγούδια όπως “Τα παιδιά του Πειραιά” στα ελληνικά και γαλλικά αλλά και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, οι Γαλλίδες καθηγήτριες μπήκαν στις τάξεις μας!

 Συγκεκριμένα, οι καθηγήτριες παρακολούθησαν τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά και Γαλλικά), μάθημα Μουσικής και μάθημα Βιολογίας στο Τμήμα Ένταξης καθώς και Φιλολογικά μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά, Η γνωριμία μέσω μιας ιστορικής πηγής ενός σημαντικού επεισοδίου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβασή της, μάθημα τοπικής ιστορίας σχετικό με τη μοναστική πολιτεία του Παπίκιου όρος, με προσέγγιση της γνώσης μέσα από δραματοποιήσεις και ανάληψη ρόλων από τους μαθητές και μάθημα Νέας Ελληνικής Γραμματείας στη Α τάξη με έμφαση στη δημιουργία ενσυναίσθησης κυρίως μέσω των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος.  Οι καθηγήτριες είχαν στα χέρια τους τα σχέδια μαθήματος,  τους στόχους και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια τους, μεταφρασμένα στα αγγλικά ή και στα γαλλικά, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ικανοποιητικά όλη τη ροή της διδακτικής διαδικασίας.

Οι καθηγήτριες, στα πλαίσια γνωριμίας με την πόλη μας, ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό φρούριο και στη Δημοτική βιβλιοθήκη, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καραθεοδωρή, καθώς και σε άλλα αξιόλογα σημεία  της περιοχής μας.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν και μας μετέφεραν ήταν ιδιαίτερα θετικές, όσον αφορά στην προσπάθεια που κατέβαλε το έμψυχο δυναμικό του σχολείου μας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες υλικοτεχνικής  υποδομής. Και η δική τους παρουσία όμως λειτούργησε επίσης θετικά στους μαθητές του σχολείου: ως ένα κίνητρο επιπλέον ενεργοποίησης αλλά και ενδιαφέροντος για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας.

 Σε ενημέρωση που έγινε από τους εκπαιδευτικούς της Γαλλίας  στους καθηγητές του σχολείου μας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας τους αλλά και τον τρόπο οργάνωσης του σχολείου τους.

Οι καθηγητές μας διατύπωσαν παρατηρήσεις και εξέφρασαν απορίες στους ξένους συναδέλφους τους για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Ήταν κοινή παραδοχή ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες αλλά και διαφορές με το δικό μας, αντίστοιχο, σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διοικητικά στελέχη, που υπερτερούν στη Γαλλία αλλά και η υποστηρικτική δομή οργάνωσης των σχολείων τους, που απαλλάσσει τους καθηγητές από το οργανωτικό και γραφειοκρατικό μέρος, με το οποίο επιφορτίζονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας, και τους εξασφαλίζει έτσι τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ασκούν, απερίσπαστοι, το διδακτικό τους έργο.                         

Στα πλαίσια του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Μαθήματα Βιολογίας» προσκαλέσαμε την Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ και πρώην Ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και στο CERN της Γενεύης, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας. Την Παρασκευή 09/02/2024 η κ. Κυριαζοπούλου πραγματοποίησε στην αίθουσα του Χημείου του σχολείου μας μία δίωρη παρουσίαση για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέμα “Στοιχειώδη σωματίδια και η Ερευνά τους στον επιταχυντή του CERN”. Η επιμόρφωση περιελάμβανε αναφορά στο ερευνητικό κέντρο Cern (ιστορία, ανακαλύψεις, επεξήγηση της Φυσικής των σωματιδίων) καθώς και κατανοητά πειράματα φυσικής και ηλεκτρομαγνητισμού. Η εμπειρία της συμμετοχής μας στην επιμόρφωση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστική και γι αυτό ευχαριστούμε θερμά την κ. Κυριαζοπούλου. Η αμεσότητα και η απλότητα με την οποία παρουσίασε το τόσο πολύπλοκο θέμα ήταν αυτό που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου όπου θα συνδεθούμε μέσω τηλεδιάσκεψης με το ερευνητικό κέντρο και θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα ελληνικά στον υπόγειο επιταχυντή ATLAS!

 

Την Πέμπτη 8/2/2024 συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα-στιχουργό κ. Πάνο Σταθόγιαννη. Συζητήσαμε για την τέχνη, για τα συναισθήματα που αυτή κινητοποιεί, για τις λέξεις που δεν «εξορθολογίζονται» πάντα αλλά, όπως κι οι νότες, βρίσκονται εκεί για να αφήνουν ανοιχτά ενδεχόμενα, να προκαλούν εντυπώσεις και να ευαισθητοποιούν. Παράλληλα, βασισμένοι σε στίχους του συγγραφέα, μοιραστήκαμε μαζί του τις δικές μας σκέψεις κι εκδοχές ως προς το πώς θα μπορούσαν να απαντώνται ερωτήματα-προβληματισμοί που ανακύπτουν από τα τραγούδια του.

Κύριε Σταθόγιαννη, θερμότατα σας ευχαριστούμε για την υπέροχη επικοινωνία μας!

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr