Η εκδρομή μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί με προορισμό το Παπίκιο Όρος. Παρόλο που η διαδρομή για τον προορισμό μας ήταν αρκετά δύσκολη, η θέα μας δικαίωνε. Το ‘’πράσινο’’ της φύσης συνδυαζόταν τόσο αρμονικά με το γαλάζιο του ουρανού, καθώς ο ήλιος ξεπρόβαλλε από τις παρυφές του βουνού και μας έκανε να αισθανόμαστε ευεξία, γαλήνη και αναζωογόνηση.

Αφού αποβιβαστήκαμε, συναντήσαμε την εξαίρετη αρχαιολόγο Νάγια Δαλακούρα και όλοι μαζί επισκεφτήκαμε τη Μονή Ληνού, η οποία γνώρισε τη μεγάλη της ακμή τον 11ο -12ο αιώνα και είναι μια από τις πολλές βυζαντινές μονές που χτίστηκαν εκείνη την περίοδο (λέγεται πως τότε υπήρχαν γύρω στις 370). Εκεί λοιπόν συμμετείχαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες σχετικά με την ιστορία του μοναστηριού και φυσικά ξεναγηθήκαμε στους χώρους που είχαν απομείνει. Επιπλέον είδαμε από κοντά ένα χρυσό δακτυλίδι (πληροφορηθήκαμε μάλιστα πως ίσως ιδιοκτήτρια του ήταν η Μαρία Βοτανείατη, η οποία ήταν πριγκίπισσα της Γεωργίας και έκρυβε πολλά μυστικά) και ένα πιάτο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί. Είχε προηγηθεί η ενασχόλησή μας στην τάξη με τη μουσειοσκευή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος « Το Αϊτόβουνο» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, οπότε ήμασταν αρκετά υποψιασμένοι.

Έπειτα, αποχαιρετήσαμε την ευδιάθετη και γεμάτη μεράκι για τη δουλεία της, κυρία Νάγια Δαλακούρα και συνεχίσαμε την ανάβασή μας στο βουνό  με προορισμό αυτή τη φορά τη Μονή του Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 90’ από τον ιερέα του χωριού Σώστης, Γεώργιο Τσισμαλίδη. Ο κτήτορας, όταν εκάρη μοναχός πήρε το όνομα Μάξιμος και ετάφη εκεί. Τις οικοδομικές εργασίες συνέχισε ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης και σήμερα έχουμε ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα. Όταν φτάσαμε, αντικρίσαμε μια μοναδική θέα: ο απέραντος κάμπος της Ροδόπης απλωνόταν μπροστά στα μάτια μας  και μας άφηνε άναυδους. Εκεί μας καλωσόρισαν οι  ευγενέστατοι και καλοσυνάτοι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος και ο Μοναχός Μάξιμος (ο μοναδικός που ζει αυτή τη στιγμή στη Μονή) μάς ξενάγησαν στον χώρο, αφού μας έδωσαν και μερικές πληροφορίες για τη Μονή και το Παπίκιο Όρος γενικότερα. Μας αποχαιρέτησαν με ένα γλυκό κέρασμα, χυμό και την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε.

Εν κατακλείδι περάσαμε υπέροχα σε αυτή την εκδρομή που οργάνωσε η κυρία Σουβατζόγλου, διότι γνωρίσαμε ένα σπουδαίο στολίδι που κοσμεί την περιοχή μας, δηλαδή το Παπίκιο Όρος, το οποίο κρύβει σπουδαία πράγματα και είμαστε περήφανοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να τα γνωρίσουμε! Ακόμη ελπίζουμε πως οι υπεύθυνοι της Περιφέρειάς μας, θα δραστηριοποιηθούν σχετικά με αυτό και θα καταφέρουν να το αναδείξουν έτσι ώστε περισσότερος κόσμος να το γνωρίσει.

Λαχανά Μαρίνα, Γ3

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
CIF: 4201040
Ολύμπου τέρμα
CP: 69131 Κομοτηνή (Ελλάδα)
Tel: +302531021992

mail@4gym-komot.rod.sch.gr